Sárhida

Kezdőlap

Magyar Falu Program - 2021.09.23.

 

 

Sárhida Község Önkormányzata

a Magyar Falu program keretében,

a Modern Települések Fejlesztése kapcsán kiírt,

Kistelepülési Önkormányzati Rendezvények Támogatása elnevezésű pályázaton

1.000.000 Ft támogatásban részesült.

Ebből az összegből valósulhatott meg 2021 évben a Falunapi rendezvényünk illetve a Szüreti mulatság.

 

Tisztelettel; Nagy Marianna polgármester

XII. Csatári Szüreti Főzőverseny - 2021.09.21.

Meghívást kaptunk a Csatári Szüreti Mulatság keretében megrendezésre kerülő

XXII. Csatári Szüreti Főzőversenyre. 

 

Csapatunk III. helyezést ért el bográcsgulyásával.

A rendezvény jó hangulatban telt. Köszönet a meghívásért Csatár község polgármesterének, Péntek Gabriellának!

Valamint köszönet az aktív részvételért a "SöRHIDA" csapat tagjainak!

 

Tisztelettel; Nagy Marianna polgármester

Szüreti mulatság 2021. - 2021.09.20.

 

Elővigyázatosságból, az esetleges korlátozásokat megelőzve a szokottnál korábban, szeptember 11.-én megtartottuk hagyományos szüreti mulatságunkat.

A menet a kultúrház előtti térről indult a szokásos útvonalon. Útunk során több helyen vártak minket megterített asztalok, ezt tánccal és nótaszóval köszöntük meg. A program egy közös vacsorával folytatódott, majd egy Légió bállal zárult. 

 

Köszönetemet szeretném kifejezni a segítőknek és minden résztvevőnek!

 

 

 

"Végigkopognak velünk az utakon a lovak,
A napsütés a nyárból kora őszbe tolat.
Szüretnek érkezett el most az ideje,
Szavamat mindenki erősen figyelje.
Tovaszáll még egy év, öregebbek lettünk,
Kenyerünk javából még pár szeletet ettünk.
Hogy 2021 ne hulljon a feledés porába,
A falu krónikájával köszönünk be minden portára.

 

Örök téma marad a sárhidai foci csapat,
Ami a bajnokin tavaly diadal nélkül maradt.
Rossz felé lejtenek mifelénk a pályák,
Drukkerek a gólözönt mindhiába várják.
Az idei évben aztán olyan történt, mint még soha,
 Feloszlott a falu futballcsapata
Reméljük ez csak átmeneti állapot, 
 Jövőre újra átszurkolhatunk minden vasárnapot.

 

Tudja azt jól minden falusi, a gyerek mosoly száz szót ér,
Ezért öröm mindenkinek az új játszótér.
Homokozó, hinta, csúszda, használják a gyerekek,
Trambulinon is ugrálnak eleget.

 

Falunkban csendesen peregnek a napok,
Pár dolgot most mégis a számra kapok.
Fut a falu szekere, szépülnek az utcák, járdák,
Az épületek is a mestereket várják,
Lesz új tető, modern konyha,
Hamarosan mindenki meglátja.

 

Sok dolgot megpályáztunk, sokat el is nyertünk,
Reméljük a jó szerencse továbbra sem hagy el bennünk.

 

Covid járvány, kapuk zárva,
Senki sem mehetett el egy jó bálba.
Online tanult kicsi és nagy, 
Nem volt ez egy túl jó kaland.

 

Jutott azért öröm is, boldogság, vigalom,
Idei falunapon összejött a sokadalom.
Szólt a zene, volt bugi, rocki, hujuju,
Itt mulatott a Bunyós Pityu.
A nagy sztár előtt meghajolt muskátli és fikusz,
Jövőre a kocsmában énekel majd a Friderikusz.

 

Ennyi most idénre, haladunk is tova,
Tüzes táncot jár sok felvonuló lába.
Vigyázzanak magukra, itt legyenek jövőre is várva,
Este pedig jöjjenek el a szüreti bálba!"

 

Tisztelettel; Nagy Marianna polgármester
 

Falunap 2021. - 2021.09.20.

Nagy öröm számomra, hogy július 24.-én a falunapi rendezvény az előző évivel ellentétben megvalósulhatott. Ez a vírushelyzet, ami most már több mint 18 hónapja korlátozza az életünket és a mindennapjainkat sajnos felülírta az elmúlt időszak terveit. Nem tudtuk méltó képpen ünnepelni nemzeti ünnepeinket. Nem volt lehetőségünk a szépkorú lakosainkat a már megszokott módon köszönteni. A gyermeknapi programok, a farsang, a húsvét, a mikulásvárás a karácsony mind-mind alternatív módon került megrendezésre. Folyamatosan szem előtt tartottuk azt, hogy a járványhelyzet korlátozásait figyelembe véve és betartva, de a megszokott programok, ünnepek ha rendhagyóan is, de megrendezésre kerüljenek és összetartsák településünk lakóit. Farsangkor az internet adott teret, hogy a gyerekek ha virtuálisan is, de megmutathatták jelmezeiket. Karácsonykor egymás feldíszített ablakait fürkésztük esténként az utcáról. Húsvétkor a gyermekek fészkeket kerestek a kertkapukban. Gyermeknapon sem lehetett gyerekzsivajtól hangos rendezvény, de talán az ajándék fagyi is mosolyt csalt az arcokra. Megtanultunk alkalmazkodni a helyzethez és vigyázni egymásra.

 

15 csapat jelentkezett a Sárhida Ízei Főzőversenyre, melynek győztese az Istálló team lett, kemencében sült malacpecsenyéjével. A főzőverseny hagyományteremtő szándékkal indult, bízom abban, hogy a finom ételek kóstolásának hatására és a kialakult kellemes hangulatnak köszönhetően még többen kapnak majd kedvet a nevezéshez.

A már hagyományosnak mondható off road sem maradhatott el. Az erre az alkalomra megépített pályán mérhették össze tudásukat a sport szerelmesei. Valamint a verseny előtt és után a bátrabbak a jobb 1-bő is élvezhették az akadályokat.

Természetesen idén is gondoltunk a gyermekekre; légvár, pónilovaglás, kötélpálya, csillámtetoválás, lufi,  jégkrém, vattacukor, kürtöskalács várta őket, ami hatalmas sikert aratott.

A fellépők sorát az országosan ismert és kedvelt mulatós boxoló, Bunyós Pityu nyitotta meg. Őt követte a Gyéres Műhely előadása, tőlük autentikus magyar népzenét hallhattunk, majd a Kerka Tánccsoport kalauzolt el bennünket a néptánc világába, ezt pedig az Eleven Dance Group követte egy modern táncbemutatóval. Az estét szuper hangulatú Légió bál zárta.

 

Köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak Falunapunk megvalósításához! Köszönöm az anyagi, eszköz és élőmunka felajánlásokat. Külön köszönet Lakatos Ferencné Györgyinek, a diákmunkásoknak, a közösségi szolgálatot teljesítő diákoknak, falugondnokunknak Pete Isvánnak és közmunkásunknak Kovács Ferencnek, Pete Isvtánné művelődésszervezőnknek, Kovács Lászlóné Jutka könyvtárosunknak, a Bocföldei Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóinak, a Sárhidai Polgárőr és Szabadidő Egyesület vezetőjének Szabó Olivérnek, a Gellénházi Terepjarós Egyesület tagjainak, az off-road szimpatizánsoknak, a Támasz Alapszolgáltató Intézménynek, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak, a civil segítőinknek és azoknak a helyi vállalkozóknak, akik támogatták rendezvényünket. Köszönet a főzőcsapatoknak és az őket bíráló zsűri tagjainak. Ès végül, de nem utolsó sorban köszönöm a részvételt Sárhida község lakóinak.

 

Tisztelettel; Nagy Marianna polgármester

I. Sárhida Ízei Főzőverseny - 2021.09.20.

2021. július 24-én megrendezésre kerülő Falunap keretén belül került sor hagyományteremtő szándékkal a Sárhida Ízei néven meghirdetett főzőversenyre. 15 csapat részvételével zajlott a jó hangulatú délutáni program. A jelentkezők között voltak szervezetek, családok, baráti társaságok, valamint meghívásomra a szomszédos települések (Bak, Bocfölde és Csatár) is képviseltették magukat. 

 

A háromtagú zsűri kiválasztásában a szakmaiság mellett fontos tényező volt, hogy kötődjenek Sárhidához. Zsűri elnök, Horváth Mária, a volt Báthory Szakközépiskola szakoktatója, sokaknak a baki Marika néni, aki főzőtanfolyamokat vezetett településünkön is. Segítői, Csurgai Ottóné sz. Tóth Magdolna, a baki Válicka Vendéglő volt szakácsa, aki sárhidai születésű. Valamint Horváth Gábor, a Kiskonyha tulajdonosa és vezetője, aki jelenleg is Sárhidán lakik.

 

A "legkiemelkedőbb ízvilágú étel" címet az Istálló team nyerte el, kemencében sült malacpecsenyéjével. (a képeken az Istálló team tagjai és nyertes étele látható)

Köszönöm minden csapatnak a részvételt és rengeteg finom ételt, mellyel jóllakatták a falunapunkra ellátogatókat. Bízom abban, hogy a lelkesedés megmarad és a következő évben is hasonló létszámú csapat mutatja meg főzőtehetségét és újra egy kellemes hangulatú délutánt tölthetünk együtt jó társaságban, ízletes ételek mellett.

 

Tisztelettel; Nagy Marianna polgármester

AVAR ÉS KERTI HULLADÉK NYÍLTTÉRI ÉGETÉSE - 2021.09.13.

A veszélyhelyzet fennállása alatt TOVÁBBRA IS a helyi rendeletünk az irányadó!

 

Sárhida Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2008. (II.15.) önkormányzati rendelete A HELYI KÖRNYEZET VÉDELMÉRŐL, A KÖZTERÜLETEK ÉS INGATLANOK RENDJÉRŐL, A TELEPÜLÉS TISZTASÁGÁRÓL tartalma szerint A rendelet itt elérhető!;

 

A település belterületén május 1–től augusztus 31-ig égetni tilos! Az égetendő kerti hulladékot szeptember 1.-től április 30-ig csütörtöki és szombati napokon napközben mások zavarása nélkül lehet égetni az erre vonatkozó szabályok betartásával lehet.

 

17. § (1) a, Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon azzal mások szomszédjogait ne sértse, szükségtelenül ne zavarja.

b)[2] Avart és kerti hulladékot, évszakhoz igazítva a település belterületén május 1–től augusztus 31-ig égetni tilos!

c, Az égetendő kerti hulladékot szeptember 1.-től április 30-ig csütörtöki és szombati napokon napközben mások zavarása nélkül lehet égetni az erre vonatkozó szabályok betartásával.

(2) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (pl. PVC, veszélyes hulladék).

(3) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- vagy robbanásveszélyt ne jelentsen.

(4) A szabadban a tüzet és üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(5) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(6) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

 

Tisztelettel, Nagy Marianna polgármester