Sárhida

Kezdőlap

Րszi kirándulás - 2010.10.11.

Október 9-én, szombaton reggel fél nyolckor még kissé ködös időben indultunk az Együtt Sárhidáért Alapítvány által szervezett kirándulásunkra. Nem sokat kellett várnunk az éltető és simogató melegségű gyönyörű őszi napsütésre, amikor pedig délelőtt fél tízkor megérkeztünk az ausztriai Bad Tatzmannsdorf településre, már hétágra sütött a nap. Itt egy pralinégyártó manufaktúrát néztünk meg, nagyon mutatós és figyelemreméltó bemutatót láttunk, amelyet megelőzözz egy 10 perces videófilm a kakaóbab természtésről. Ezután egy kóstolón vettünk részt és az üzletben mindenki ízlése szerint vásárolhatott a finomabbnál finomabb tej- és étcsokikból. Ezután Fürstenfelden keresztül Riegersburgba utaztunk. A várba felvonóval mentünk fel, lefelé pedig lépcsőkön jöttünk gyalog a városközpontig. Ezután a szlovén határ felé vettük utunkat és délután 4 órára meg is érkeztünk Dobronakra, ahol sajnos csak egy kis ideig gyönyörködhettünk a farmon az orchideákban. Ezután a Bakonaki-tó környékén található Energiaparkba mentünk, ahol az erdőben 26 különálló energiapontot alakítottak ki, amelyek mind-mind más betegségek elűzését célzó energiákat bocsátanak ki. Többen kipróbálták ezeket is, majd a földi energiafeltöltődés után a dobronaki Gostilna pri Lujzi étteremben vettünk részt egy 6 különböző bort felvonultató kóstolón és nagyon bőséges és ízletes vacsorán. Biztos vagyok benne, hogy mindenki nagyon jól érezte magát.

Önkormányzati választás eredményei - 2010.10.04.

Községünkben zökkenőmentesen, rendkívüli esemény nélkül zajlottak a választások 2010. október 3-án reggel 6 órától este 7 óráig. A 647 szavazásra jogosult állampolgár közül 398 fő élt szavazati jogával és kettő kivételével érvényesen szavaztak. Eredmények a következők: a polgármester-jelöltek közül Bakos Tibor 186 szavazatot kapott (46,97 %), míg Mázsa Ferenc Attilára 210 fő (53,03 %) szavazott. Ennek megfelelően az új polgármester Mázsa Ferenc. A 4 fős új képviselő-testület tagjai a következők : Bakos Tibor, Balogh Tiborné, Gáspár Lászlóné és Pete Istvánné. További adatok megtekinthetők itt. Az eredmények várhatóan e hét csütörtökön (október 7.) emelkednek jogerőre.

Befejeződött az önkormányzati jelöltállí­tás - 2010.09.08.

A HVI (Helyi Választási Iroda) hirdetményében tájékoztatja a választópolgárokat, hogy a 2010. október 3. napjára kitűzött helyi önkormányzati képviselő és polgármester, valamint a helyi cigány kisebbségi önkormányzati képviselő választáson induló jelölteket nyilvántartásba vette. A hirdetmény megtekinthető és letölthető itt.

Képviselőtestületi ülés - 2010.09.02.

Sárhida Község Önkormányzati Képviselő-testülete 2010. szeptember 8-án (szerdán) délután fél hat órai kezdettel ülést tart. Napirendi pontok között szerepel tájékoztató az önkormányzat 2010. évi gazdálkodásának első félévi helyzetéről, az önkormányzat 2010. évi költségvetésének módosítása és rendeletalkotás valamint a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat 2011. évi fordulójához való csatlakozás megtárgyalása. Ugyanaznap együttes ülés is lesz Bak és Zalatárnok községekkel negyed hét órai kezdettel. Itt megvitatásra kerül a Göcsej Kapuja Bak ÁMK 2010. évi első féléves beszámolója valamint tájékoztató hangzik el a Körjegyzőség 2010. évi gazdálkodásának első félévi helyzetéről. Mindkét ülés ülés helyszíne: Sárhida - Kultúrház. Minden érdeklődőt szeretettel várunk !

Időzónában és lélekben már egyek vagyunk - Sárhidai csoport Kárpátalján - 2010.08.28.

A 20 fős sárhidai csoport augusztus 19-től töltött el 5 napot a testvértelepülésen illetve ismerkedett a sokak számára még ismeretlen és felfedezetlen, de nagyon sok magyar vonatkozású gyönyörű kárpátaljai tájjal. A megérkezésünk napján családoknál szállásoltak el bennünket. Ez még jobban elősegítette azt, hogy testközelből is megismerkedjünk a mindennapi életükkel. Érdekes az, hogy ez a vidék, Beregszásztól dél-keletre velünk azonos időszámítás szerint működik, annak ellenére, hogy hivatalosan Ukrajna 1 órával előbb van, amit tapasztaltunk is a többi programunk során. Másnap, augusztus 20-án meglátogattuk a munkácsi várat, majd pedig a Vereckei-hágóhoz utaztunk, ahol koszorúzással emlékeztünk a helyi nacionalisták által több alkalommal csúfosan megrongált honfoglalási emlékműnél. Visszaúton a szolyvai emlékparkban a II. világháború alatt elhurcolt kényszermunkásokra. Késő délután még megnéztük a beregvári kastélyt is. Másnap egy hosszú kirándulásra mentünk, a Keleti-Kárpátokban, a több mint 1200 m magason elhelyezkedő Szinevéri-tavat kerestük fel, amely egy csodálatos élményt adott. Hazafelé megálltunk Izán, ahol a vesszőből készült, hatalmas választékú használati és ajándéktárgyakból lehetett válogatni. Megcsodáltuk a szintén magyar ajkúak lakta Beregszász, Nagyszőlős építészeti emlékeit, a Tiszaújlak határában található hatalmas turul-szobrot, valamint a szomszédos Csetfalva különlegesen szép katolikus és református templomait is.
A vasárnapi programok szinte teljes egészében a településen zajlottak, közös reggeli, majd ebéd után a helyi kulturális-művészeti csoportok léptek fel. A műsorban vendégszerepelt a Sárhidai Dalkör is, ízelítőt adtak hagyományőrző összeállításaikból és népdalcsokraikból. Este hangulatos rendezvénnyel zárultak a Kemencés Napok.

Képviselőtestületi ülés - 2010.08.28.

Sárhida Község Önkormányzati Képviselő-testülete valamint Bak és Zalatárnok Községek képviselő-testületei 2010. augusztus 30-án délután fél hat órai kezdettel együttes ülést tartanak. Az ülés helye: Bak - Körjegyzőség. Az ülésen két napirendi pont szerepel: a Göcsej Kapuja Bak ÁMK nevelési-oktatási és minőségirányítási programjának valamint a "Bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukurális fejlesztése" pályázat feladattervében meghatározott programok megtárgyalása és jóváhagyása. Minden érdeklődőt szeretettel várunk !