Sárhida

Kezdőlap

Időzónában és lélekben már egyek vagyunk - Sárhidai csoport Kárpátalján - 2010.08.28.

A 20 fős sárhidai csoport augusztus 19-től töltött el 5 napot a testvértelepülésen illetve ismerkedett a sokak számára még ismeretlen és felfedezetlen, de nagyon sok magyar vonatkozású gyönyörű kárpátaljai tájjal. A megérkezésünk napján családoknál szállásoltak el bennünket. Ez még jobban elősegítette azt, hogy testközelből is megismerkedjünk a mindennapi életükkel. Érdekes az, hogy ez a vidék, Beregszásztól dél-keletre velünk azonos időszámítás szerint működik, annak ellenére, hogy hivatalosan Ukrajna 1 órával előbb van, amit tapasztaltunk is a többi programunk során. Másnap, augusztus 20-án meglátogattuk a munkácsi várat, majd pedig a Vereckei-hágóhoz utaztunk, ahol koszorúzással emlékeztünk a helyi nacionalisták által több alkalommal csúfosan megrongált honfoglalási emlékműnél. Visszaúton a szolyvai emlékparkban a II. világháború alatt elhurcolt kényszermunkásokra. Késő délután még megnéztük a beregvári kastélyt is. Másnap egy hosszú kirándulásra mentünk, a Keleti-Kárpátokban, a több mint 1200 m magason elhelyezkedő Szinevéri-tavat kerestük fel, amely egy csodálatos élményt adott. Hazafelé megálltunk Izán, ahol a vesszőből készült, hatalmas választékú használati és ajándéktárgyakból lehetett válogatni. Megcsodáltuk a szintén magyar ajkúak lakta Beregszász, Nagyszőlős építészeti emlékeit, a Tiszaújlak határában található hatalmas turul-szobrot, valamint a szomszédos Csetfalva különlegesen szép katolikus és református templomait is.
A vasárnapi programok szinte teljes egészében a településen zajlottak, közös reggeli, majd ebéd után a helyi kulturális-művészeti csoportok léptek fel. A műsorban vendégszerepelt a Sárhidai Dalkör is, ízelítőt adtak hagyományőrző összeállításaikból és népdalcsokraikból. Este hangulatos rendezvénnyel zárultak a Kemencés Napok.

Képviselőtestületi ülés - 2010.08.28.

Sárhida Község Önkormányzati Képviselő-testülete valamint Bak és Zalatárnok Községek képviselő-testületei 2010. augusztus 30-án délután fél hat órai kezdettel együttes ülést tartanak. Az ülés helye: Bak - Körjegyzőség. Az ülésen két napirendi pont szerepel: a Göcsej Kapuja Bak ÁMK nevelési-oktatási és minőségirányítási programjának valamint a "Bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukurális fejlesztése" pályázat feladattervében meghatározott programok megtárgyalása és jóváhagyása. Minden érdeklődőt szeretettel várunk !

Önkormányzati választások - 2010. október 3. - 2010.08.12.

A Magyar Országgyűlés 2010. június 08-án fogadta el a 2010. évi L. törvényt a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról. A törvényt a Köztársasági Elnök és az Országgyűlés Elnöke kihirdette, amely a Magyar Közlöny 102. számában 2010. június 14-én megjelent, amely naptól a törvény hatályos. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával kapcsolatos további információk és tudnivalók megtekinthetők és letölthetők itt.

Évszázados ünnep - 2010.08.07.

Sárhida első százévesét köszöntötték péntek délután a polgármesteri hivatal és körjegyzőség nevében: Doszpoth Boldizsárné Kutas Irén 1910. augusztus 3-án született.Doszpoth Boldizsárné Irén néni meghatódott a köszöntéstől Irén néni a korát meghazudtoló fiatalos lendülettel és szellemi frisseséggel várta az őt ünneplőket péntek délután a házába, ahol unokájával, Takács Máriával él. A falu polgármestere, Bakos Tibor egy csokor virággal és egy ajándékkosárral lepte meg a századik életévét betöltött sárhidai lakost, aki a meghatottságtól először szólni sem tudott, aztán mégiscsak megeredt a nyelve. - Isten áldja mindannyiukat, éljék meg önök is a századik életévüket, ahogy én is - mondta Irén néni, aki nem értette, mivel érdemelte ki ezt a nagy szeretetet és figyelmet. A család egyébként szombaton ünnepel, mivel várnak még további rokonokat.- Gellénházi születésű a mama, Sárhidára ment férjhez. A papa 1976-ban halt meg, azóta egyedül él, de egészséges: állandó gyógyszere nincs, bot nélkül jár és a kisebb munkákat, mint mondjuk a borsóköpesztés, maga végzi. Olyan jó egészségi állapotnak örvend, hogy két éve még a hatszáz kilométerre lévő Szabolcs megyébe is elutazott az unokáit meglátogatni - árulta el Takács Mária. Irén néninek egyébként négy gyermeke, hét unokája és kilenc dédunokája van, s mint megtudtuk, napi teendőjéhez tartozik Irén néninek, hogy háromszor elmondja a rózsafüzért. - A hosszú élet titkát nem tudom. De azt érzem, ha nem dolgozom egy kicsit mindennap, máris elgyöngülök - mondta a százéves néni, akinek a hallása azért már nem a régi, de a szíve igen, s aki így tudja szeretni a családját és az életet, az örökké fiatal marad.(Fotó: Katona Tibor, cikk: Horváth Viktória - Zalai Hírlap)

Képviselőtestületi ülés - 2010.07.21.

Sárhida Község Önkormányzati Képviselő-testülete valamint Bak és Zalatárnok Községek képviselő-testületei 2010. július 22-én délután fél hat órai kezdettel együttes ülést tartanak. Az ülés helye: Bak - Körjegyzőség. Az ülésen a Göcsej Kapuja Bak ÁMK pénzügyi csoportjának jelenlegi helyzetéről és jövőbeni működési feltételeinek megbeszéléséről lesz szó. Minden érdeklődőt szeretettel várunk !

Göcseji Aratónapok - 2010.07.13.

2010. július 9-11. között került megrendezésre a XXII. Megyei Kézikaszás Arató és Cséphadarós Cséplőverseny Nován. A programot aratási étel- és italbemutató valamint aratási főzőverseny színesitette. Településünket - a korábbi évekhez hasonlóan - idén is a Sárhidai Dalkör képviselte. A "Sárhidai Búzavirágok" csapat a Kisbandás Kézikaszás Aratás kategóriában különdíjban részesült. Gratulálunk a szereplésükhöz !